Tussen Land & Meer

De naam zegt het al: op het platteland, in Friesland. Aan het Sneekermeer te midden van de Friese Meren. En nog veel meer dan dat, niet alleen de omgeving maar ook in de appartementen zelf.

Oppenhuizen en Uitwellingerga
Oppenhuizen (Fries: Toppenhuzen) en Uitwellingerga (Fries: Twellingea) vormen samen het tweelingdorp ‘Top en Twel’ met ruim 1.600 inwoners. De dorpen zijn gebouwd langs de vaart It Ges en zijn in de middeleeuwen ontstaan. Een oude legende vertelt over het ontstaan van de dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga… Er hebben hier drie reuzen gewoond, zo beweert de vertelling. Broer, Douwe en Jarich. De drie broers waren zo groot als de kerktoren van Oppenhuizen. Volgens het verhaal hebben ze alle drie hun aandeel gehad in het graven van de drie vaarten die langs de dorpen stromen. De namen Broeresleat, Douwesleat en Jarichsleat zijn het bewijs. Midden in het dorp staat het kunstwerk ‘De drie broers’ dat verwijst naar deze legende.

Vroeger woonden er vooral veehouders in Top en Twel. Maar de goede (vaar)verbindingen met het Sneekermeer en andere Friese watersportgebieden heeft dit karakteristieke streekdorp de laatste decennia een forse impuls gegeven. Door de komst van met name veel watersporters bieden beide dorpen voldoende horecafaciliteiten en andere voorzieningen. Een Café, restaurants, multifunctioneel centrum, appartementen, kampeerplaatsen, bootverhuurbedrijven, voetbalvelden, tennisbanen, zwempoel en winkels. Inwoners en bezoekers kunnen voor de dagelijkse boodschappen terecht bij de bakker, de slager, de supermarkt en de groenten- en kaasboer. Alle andere voorzieningen zijn aanwezig in Sneek. Hartje Sneek ligt vanaf de appartementen op 6 kilometer afstand en is zowel wandelend, te fiets, met de auto en per boot uitstekend bereikbaar!

In de naaste omgeving zijn vele bezienswaardigheden, activiteiten en evenementen:

Fietsen